Licht als basis van de oorsprong van leven.

Licht van de zon, de opgaande en ondergaande zon.

Licht doet vormen leven, doet kleuren ontstaan.

Licht kleurt ons leven. Vanuit de grotten naar primitieve huizen.

Zo bouwen dat het licht naar binnen kon komen. Eenvoudige kaarsen werden ontwikkeld. Toen begon het licht, naast vuur, ook zijn rol te spelen binnen in het huis. Om groter ruimten te kunnen uitlichten gebruikte men glas of spiegels. Reflecties. De mens kon toen eindelijk in huis of kasteel lezen, ook als de zon al onder was gegaan. Niet meer met de kippen op stok moeten. Men kon niet alleen langer lezen, maar ook langer schrijven.

De mens kon zijn levens ritme bepalen onafhankelijk van de zon. Niet alleen licht in huis, maar ook licht op straat. Niet alles bleef meer pikdonker. Opkomst van de elektrische voorziening en de ontwikkeling van de gloeilamp stimuleerde allerlei ontwikkelingen zowel in de industrie als in de wetenschap.

De lamp!

Ontwerpers en ambachtslieden begonnen met het ontwikkelen van ornamenten om met de lamp ook sfeer in huis of in de straten te brengen. Een onvoorstelbare hoeveelheid materialen vonden hun toepassing rondom het functioneren van de lamp. Licht moest niet alleen leven brengen, maar moest ook genietbaar zijn en ruimte creëren in ruimten waarin de mens, al of niet noodgedwongen, een groot deel van zijn leven doorbrengt.

Ondanks technologische ontwikkelingen in het voortbrengen van licht, blijft de mens toch, al of niet met een zekere nostalgie, lamp en ornament combineren zoals wij dat een eeuw of anderhalf geleden gebruikelijk waren te doen.

Het vreemde is dat die oude toepassingen n.l. niet verdwijnen. Wij zien toch nog steeds dat het nieuwe en het oude functioneel in elkaar worden geschoven, al was het alleen maar om de schaarse grondstoffen, de energie die wij daaruit opwekken, niet te snel te gaan uitputten.

Ondanks al die ontwikkelingen wij toch steeds weer aangetrokken door het licht, als een insect door een lamp.

Licht is iets magisch, het kan ons betoveren.

Als het licht dooft, dooft ons bestaan!

Ik wens u allen, die dit lezen, veel licht in uw leven…..

Leny van't Noordende

22 oktober 2012

Hoi Mark, je klinkt heel verlicht! Groeten ook aan Pati, Leny


Reageer op dit bericht